Kirjaudu
Tilaa palvelu
Sähköposti:
Salasana:
Salasana hukassa? Uusi salasana tästä

Beatbox

Beatbox kokeiluun koko luokalle! Muusikko Aapeli Hakala on pureutunut videoilla beatboxing -alkeisiin. Kokeile mukana ääni kerrallaan ja kokoa myöhemmin ensimmäinen beatbox-komppi. Äänet eli soundit on esitelty erikseen. Harjoittelemaan pääset treenivideoiden mukana.

Hengitys on tärkeää sekä samalla haastavaa beatboxausta tehdessä. Aluksi voi tuntua että pyörryttää. Tällöin kannattaa pitää tauko ja jatkaa kokeilua vähän pienemmällä äänenvoimakkuudella. 

Muista hengittää!

Videot & opetusmateriaalit

Videoita voi käyttää soundi kerrallaan niin, että ensin katsoo videolta miten ääni muodostetaan, esim. 1. soundi: Huulibasari. Tämän jälkeen kannattaa katsoa ja treenata soundia treenivideon avulla,  esim. Treenaa mukana basari. Nuoteista löytyvät rytmit ja kompit harjoitusta avustamaan. 

Jos bassorumpu-soundin muodostaminen tuntuu hankalalta, kannattaa lähteä hi-hat -soundista liikkeelle. Virveli on soundeista eli äänistä haastavin. Mutta harjoitus tekee tässäkin mestarin!

Nuotit

Kannattaa katsoa ensin video kustakin soundista. Tämän jälkeen nämä nuotit auttavat eteenpäin. 

Tehtävät

Harjoittele kutakin soundia erikseen lyhyiden videoiden mukana. Komppeihin kannattaa siirtyä vasta kun on harjoitellut kutakin ääntä ensin erikseen. 

Äänet

Innostuitko?! Tässä lisämateriaalia harjoitteluun. Kuuntele ja harjoittele mukana. Beatbox ja laulaminen -video on esimerkki siitä mihin suuntaan beatboxausta voi halutessaan kehittää. 

Palvelun ulkopuoliset linkit

Vielä lopuksi Aapelin vinkkejä hengitykseen: 

On tärkeää hahmottaa kuinka paljon tarvitsee ilmaa mihinkin ääneen. Kun tekee jonkun soundin, pitää tarkkailla ettei turhaa ilmaa pääse vuotamaan pois. (Varsinkin kun tekee kovia ääniä,  näin käy käytännössä väistämättä vähän.)

Tunneilla pyörtymisen estämiseen paras apu on, että (1) harjoitellaan istuallaan, (2) juodaan vettä kun tulee jano (koska taatusti tulee) ja (3) harjoitellaan tarpeeksi hitaasti ja hiljaa (molemmat tekijät vaikuttavat suoraan ilman käyttämiseen tehokkaasti). Kun tekee hitaasti, ehtii hengittää omaan tahtiin eikä ala huulet sinertää, ja kun tekee hiljaa, voi taas tehdä vähän nopeammin.

Beatboxia ei voi tehdä oikeastaan kovin hiljaa jos haluaa yhtään harjottaa niitä oikeita soundeja. Mutta jos ekaa kertaa alkaa päätä pahkaa tekemään virveli-rummun ääntä sillä volalla kun on pakko, niin varmasti alkaa pyörryttää. Ajan kanssa sitä vaan oppii harjottelemaan erilaisilla volumeilla ja käyttämään ilmaa sen verran kun tarvitsee. Varmaan nopeiten sitä kokemusta karttuu just sillä makustelulla ja rauhallisilla toistoilla.
 

Kommentit

11.1.2019 - 22:51
Hieno juttu!! - Terhi / MDI
19.12.2018 - 17:03
Ihan loistava paketti! Bonuksena saatiin tilattua Aapeli meidän koululle pitämään workshopia oppilaille (7.-9.lk), ja oli kyllä ihan superhyvät sessiot.

Kommentoi

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida.