Säveltäminen luokassa
Oletko haaveillut oman kappaleen säveltämisestä tai sanoittamisesta? Sen voi aloittaa pienestäkin ideasta.
Tällä sivulla ideoita niin klassisen kuin popmusiikin säveltämisen ensi metreille. Äänimaisemien ja nimirytmien kautta säveltämistä voi lähestyä hyvinkin ryhmälähtöisesti.
Vinkki! Sopii hyvin yhdeksi isommaksi, useamman tunnin kokonaisuudeksi materiaalipaketti Musiikki ammattina kanssa (esim. Laulaja-lauluntekijä tai säveltäjä).
Videot & opetusmateriaalit
Minustakin säveltäjä on erilainen esimerkki sointukierrollisen kappaleen tekemisestä. Videolla Latokartanon koulun oppilaat kertovat biisinteon vaiheista.
Kompin voi rakentaa vaikka nimistä! Videolla yhden prosessin kuvaus, kesto n. 2-3 oppituntia ryhmästä riippuen.
Nuotit
Säveltäminen ja sanoittaminen valmiiseen sointukiertoon onnistuu näiden ohjeiden avulla!
Äänitemppuja houkuttelee äänimaisema-tyyppisen tehtävän tekemiseen ja sen avulla voi säveltää omia äänimaisemia sekä tutustua tämän tyyppiseen nuotintamiseen.
GarageBandilla säveltämään! Alla kaksi ohjetta, joilla voi kokeilla rakentaa 4 soinnun sointukierron, tai tehdä kahden tahdin loopin elektronisen musiikin tyyliin. Lisää materiaalia tähän löytyy materiaalipaketista Elektroninen musiikki koulussa
Oman pop-laulun säveltämiseen GarageBandilla (iPad) löytyy myös selkeät ohjeet täältä
Tehtävät
Sävelletään luokassa ja Lotan Wennäkosken vinkkejä säveltämiseen -tehtävät rohkaisevat etsimään uudenlaista äänimateriaalia ja sitten järjestämään materiaalin sävellykseksi. Tehtävät sopivat hyvin pari- tai pienryhmätyöskentelyyn.
Säveltämisen rakennuspalikoita tehtävän kautta voi tutustua tai kerrata säveltämiseen liittyvää sanastoa. Tehtävän sanasto tulee esille Koululuokassa säveltäminen -videossa.
Äänet
-
D-A -sointukierto
-
D-G-Hm-A -sointukierto
Palvelun ulkopuoliset linkit
Reino Nordin mietti Walter ry:n biisipajalaisten kanssa mitä isona voisi tehdä. Reino teki pajan pohjalta biisin.
Monet orkesterit tekevät lasten kanssa sävellysprojekteja, tässä alla esimerkkejä:
