Kirjaudu
Tilaa palvelu
Sähköposti:
Salasana:
Salasana hukassa? Uusi salasana tästä

Teoria käytäntöön

Tämä kokonaisuus on edellinen versio "Musiikin ilmiöitä tutkimassa" -kokonaisuudesta. Tänne ei enää päivitetä uusia materiaaleja mutta sivu on käytettävissä vielä kevään loppuun asti. Samat materiaalit löytyvät myös uusilta sivuilta: Rytmi, Harmonia ja Rakenne.

Videot & opetusmateriaalit

"Musiikin teoriassa on kyse asioiden hahmottamisesta".

Näin videolla kertoo Aarre Joutsenvirta, teorian ja säveltapailun lehtori Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta. Tähän kokonaisuuteen on tulossa paljon lisää lyhyitä videoita liittyen musiikin peruskäsitteisiin, kuten mm. harmoniaan, melodiaan ja rytmiin.

Kizzat tutkivat videoilla kolmisointua ja sen erilaisia käyttötapoja mm. säestyksissä.

9/8 rytmin voi jakaa 2+2+2+3 tai vaikka 2+2+3+2. Ryhmätyönä siirretään rytmit kehosoittimille ja muodostetaan lopuksi yhteinen rytmikudos. Suositellaan lämmittelyksi esim. "Seuraa johtajaa" -leikki (yllä oleva linkki), jonka kautta bodyperkussion soitto tulee tutummaksi.  

Nuotit

Näin muodostetaan kolmisointu - siihen tarvitaan 3 kizzaa! Kaikki duuri- ja mollikolmisoinnut löytyvät pianosta tällä muistisäännöllä:

  1. - Duurissa laske 4+3 kosketinta
  2. - Mollissa laske 3+4 kosketinta
  3. (Muista laskea mustat ja valkoiset koskettimet)

Äänitemppuja 1 ja 2 tutustuttavat nuottikirjoitukseen. Tehtävän kannattaa tehdä myös toisin päin, eli keksiä ensin soiva tuotos, ja sen jälkeen pohtia, miten sen voisi kirjoittaa muistiin.

Äänet

Nuottien aika-arvoihin voi tutustua esim. hyönteiskävelyn ideoiden mukaisesti. 

Palvelun ulkopuoliset linkit

Mielenkiintoinen Ted-Ed -video siitä, kuinka rytmin voi hahmottaa kellon liikkeen mukaan. (englanninkielinen)  

Kommentit

Kommentoi

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida.