Kirjaudu
Tilaa palvelu
Sähköposti:
Salasana:
Salasana hukassa? Uusi salasana tästä

Rakenne

Kappaleen rakenteeseen tutustutaan monipuolisten kuuntelu- ja soittotehtävien kautta.

Videot & opetusmateriaalit

"Musiikin teoriassa on kyse asioiden hahmottamisesta".

Näin videolla kertoo Aarre Joutsenvirta, teorian ja säveltapailun lehtori Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta. Tähän kokonaisuuteen on tulossa myöhemmin lisää lyhyitä videoita liittyen musiikin peruskäsitteisiin, kuten mm. harmoniaan, melodiaan ja rytmiin.

Musiikkikappaleet rakennetaan tietyistä rakennuspalikoista - samaan tapaan kuin talo rakentuu erilaisista osista. Alta löytyvät rakennekartat, joista ensimmäisessä on esitelty perusosat ja toisessa vähän laajemman kappaleen rakennemalli.

Oppilaiden kanssa rakenteeseen kannattaa lähteä tutustumaan tuttujen kappaleiden kautta, ensin laulaen ja sitten pohtien, mikä on kappaleen A-osa ja mikä B-osa. Ja miten kappaleen muita mahdollisia osia voitaisiin nimetä.

Kannattaa myös huomioida, että monissa lastenlauluissa on vain yksi osa eli aina välttämättä B-osaa ei kappaleesta löydy. 

Nuotit

Tehtävät

Näitä kuunteluharjoituksia kannattaa pohjustaa kuuntelemalla ja laulamalla ko. kappaleita ensin, että ne ovat tuttuja ennen kuin kuunteluharjoituksia tehdään. Alempaa tältä sivulta löytyy myös Spotify-esimerkit kappaleisiin, jotka täsmäävät harjoitusten kanssa. Jos käytät omaa musiikkia, tarkistathan että kappaleen rakenne on sama kuin PDF:llä.

Alla neljä erilaista kuunteluharjoitusta:

  1. - Peppi Pitkätossu on hyvä aloitusharjoitus rakenteen tunnistamiseen, koska siinä lähdetään kappaleen tarinan kautta selvittämään kappaleen rakennetta. Samaan tapaan voi tehdä myös itse kuunteluharjoituksia muista kappaleista.
  1. - Täältä saapuu Charlie Brown on selkeä kuuntelu, jossa kappaleen eri osat erottuvat hyvin toisistaan
  1. - Paiste on vähän haastavampi kuuntelu, koska kappaleessa on enemmän osia ja niiden vaihdokset ovat vähän haastavammat kuulla. Tätä kuuntelua kannattaa hyödyntää esim. kun luokka harjoittelee soittamaan tai laulamaan tätä kappaletta
    Paisteen nuotit ja komppilaput löytyvät täältä >>
  1. - Persialainen marssi on klassisen musiikin kuuntelu, jossa kappaleen rakenne on myös selkeästi kuultavissa mutta siinä mielessä haastavampi, että se on instrumentaalimusiikkia ja näin säkeistö/kertosäe - ajattelu ei auta tässä harjoituksessa. Oppilaita kannattaa ohjeistaa kuuntelemaan tunnelmanvaihdoksia, voimakkuuseroja ja muutoksia soitinkokoonpanossa.
  2. Persialaisesta marssista löytyy myös rytmisoitinsovitus >>

Populaarimusiikin säveltämisen sanastoa löytyy tehtävästä, jonka kautta kappaleen säveltämiseen ja sanoittamiseen liittyvät termit tulevat tutuksi.

Äänet

Nämä Spotify-kuuntelut on tarkoitettu ylläoleviin kuuntelutehtäviin ja ne täsmäävät kuunteluharjoitusten kanssa.

Oppilaiden kanssa voi myös etsiä allaolevista kappaleista eri versioita ja pohtia miten ne eroavat rakenteeltaan toisistaan.

Palvelun ulkopuoliset linkit

Kommentit

Kommentoi

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida.