Kirjaudu
Tilaa palvelu
Sähköposti:
Salasana:
Salasana hukassa? Uusi salasana tästä

Innostu kuuntelemaan

Videot & opetusmateriaalit

Aivotutkija Minna Huotilainen heittää haasteen oppilaille kuunnella jotain uutta ja erilaista musiikkia! Tämän haasteen voi toteuttaa vaikka alempaa löytyvän kuuntelupassin muodossa.

Kuunteleminen on olennainen osa musiikinopetusta mutta kuuntelun ohjaaminen voi tuntua toisinaan vaikealta. Aina kuuntelemista ei tarvitsekaan analysoida mutta välillä voi olla hyvä syventyä kuuntelussa erilaisiin osa-alueisiin. Tässä vinkkejä opettajalle, miten kuuntelulle voi ottaa erilaisia tavoitteita.

Kuukauden klassikot on musiikinopettaja Henna Sumelleksen käyttämä tapa tutustuttaa oppilaat klassisen musiikin klassikoihin! Sama lista on käytössä koko alakoulun ajan, ja silloin tällöin tunneilla kuunnellaan Kuukauden klassikko ko. kuukauden valikoimasta. Näin vähitellen vuosien myötä kappaleet tulevat tutuksi! Kuukauden klassikot alla myös Spotify-listana.

Nuotit

Sibeliuksen musiikkia aktiivisesti kuunnellen - 1 oppitunnin tutustumispaketti Sibeliuksen musiikkiin. 

Neljä tapaa kuunnella Sibeliusta:

 1. 1. Piirtäen
 2. 2. Parin kanssa
 3. 3. Liikkuen
 4. 4. Rytmitellen

Lisäksi ohessa on opettajalle lyhyet kuvaukset ehdotetuista kappaleista. Ehdotuksemme on, että ensin toteutetaan toiminalliset kuuntelutehtävät ja vasta sen jälkeen voi halutessaan tutustua teosten taustoihin.

Tehtävän toteuttamiseen tarvitaan paperia, värikyniä, pahvimukeja (voi korvata myös paperilla) ja lankaa. Kuunteluun liittyvät kappaleet löytyvät Spotify-listalta. Osa kappaleista löytyy alta myös Youtube-linkkeinä.

Tehtävän voi tehdä yhden oppitunnin aikana, tai sitä voi oppituntien ohella hyödyntää vaikka teemapäivissä tai antaa sijaisen tehtäväksi - se ei vaadi ohjaajalta musiikillisia taitoja.

Näitä 4 kuuntelutehtävää voi myös hyödyntää jonkin muun musiikin kanssa, valitse ryhmälle / opetuskokonaisuuten sopivat musiikkinäytteet ja tee oma versio tehtävästä!

Sibeliusta teemapäivään on kokonaisuus, jossa tutustutaan kuunnellen Sibeliuksen musiikkiin ja samalla tutkitaan ihmisen eri aisteja (voidaan toteuttaa esim. seitsemässä eri tilassa yhtä aikaa).

Tehtävät

Kuuntelutehtäviä oppilaille:

 1. - Kuuntelupassin voi tulostaa ja jakaa oppilaille, ja sen täyttämisen voi antaa myös kotitehtäväksi
 2. - Kuuntelu piirtäen on pohja, jota voi käyttää monenlaisissa kuunteluissa
 3. - Kuuntelu-Bingoa voi pelata luokassa joko valmiiden ruudukoiden kanssa, tai tyhjille ruudukoille itse tehden. Opettaja (tai oppilas) voi soittaa esimerkit erilaisilla soittimilla ja muut täyttävät Bingo-ruudukkoa.

Äänet

Äänimaisema-kuuntelu herättää korvat kuuntelemaan erilaisia ääniympäristöjä. Tehtävän voi tehdä joko pelkästään kuunnellen, tai käyttäen tehtävämonistetta, johon voi joko piirtää tai kirjoittaa äänimaisemasta heränneitä ajatuksia.

Äänimaisema -kuuntelun tiedot, kaikki CC-0 -lisenssillä:

1. Metsä ja linnut - Spring pine forest ambiance (6:37)​ 
2. Katumuusikoiden sambaa - A group of three or four young people on the beach of Itaparica, Brazil (2:56)
3. Rannalla - Tasmania (2:29)
4. Sinfoniaorkesteri virittää - Sevilla (0:59)
5. Sade vanhassa tehtaassa - Rain in the ruins of the abandoned radarstation in Berlin (1:01)
6. Valaat sukelluksella - French Polynesia (1:00) 

 • Äänimaisema-kuuntelu
 • 1. Metsä ja linnut
 • 2. Sambaa kadulla
 • 3. Rannalla
 • 4. Sinfoniaorkesteri virittää
 • 5. Sade vanhassa tehtaassa
 • 6. Valaat sukelluksella

Palvelun ulkopuoliset linkit

Herkkien korvien tehtäväkortit –teos on perusopetuksen alaluokille suunnattu tehtäväkirja, jossa keskitytään ääneen. Tekijöinä Sara Sintonen & Emilia Erfving 

 • 13-vuotias Juho on rumpali. Hän on täysin kuuro. Ja hän on juuri tullut valituksi musikkiluokalle. (Videon tekijä: Inhimillisiä uutisia)

Kommentit

16.9.2015 - 14:51
Kiitos toiveesta. Pyrimme tarttumaan aiheeseen mahdollisimman pian. Jenni- mdi
14.9.2015 - 07:43
Toivoisin "kuulo on korvaamaton" -materiaalia!

Kommentoi

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida.