Resepti 1: Rytmittely
“Minimalistista musiikkia on kaikki musiikki, joka koostuu vähäisistä elementeistä: esim. kappale, jossa käytetään vain muutamaa säveltä; kappale, jossa käytetään vain muutamia sanoja tai vähän tekstiä; tai kappale, joka on sävelletty hyvin rajallisille instrumenteille, kuten polkupyörän pyörille tai juomalaseille.“
-Tom Johnson
Tunnin valmisteluaika: 5-10 min
Ikätaso/vaikeustaso: helppo, sopii soveltaen 3.luokasta ylöspäin
Tavoite: Tutustua minimalistiseen musiikkityyliin käytännön harjoitusten ja oman tekemisen kautta
Tunnin kulku: Alkulämmittelyharjoituksia - lyhyt johdanto minimalistiseen musiikkiin - oppilaiden omia minimalistisia rytmittelyitä - Kuunnellaan minimalistista musiikkia
Kesto: 45 min
* Tunti ei vaadi opettajalta soittotaitoa.
Lisätietoa:
Minimalismin toisto ja sarjallisuus innostivat säveltäjiä 1960-luvulta lähtien. Näin syntyi minimalistinen eli repetitiivinen (repetitio = toisto) musiikki. Etenkin Philip Glassin, Steve Reichin ja Terry Rileyn musiikki yhdistetään minimalismiin: he ovat tyylisuunnan oleellisimmat edustajat.
Minimalismi hyödyntää usein myös elektronisia soittimia. Musiikki perustuu pienten sävelkuvioiden toistoon, hyvin hitaaseen ja vähäiseen muunteluun. Kun sävellykset yleensä kestävät varsin kauan, tuloksena on hypnoottinen tunnelma. (Lähde: Wikipedia)
Minimalismista löytyy myös oma materiaalipaketti, josta löytyy enemmän materiaalia vaikkapa sävellysprojektin tekemiseen:
6. Minustakin säveltäjä > Sävelletään minimalistisesti
Videot & opetusmateriaalit
Aloitetaan tunti kahdella alkulämmittelyharjoituksella, jotka löytyvät alta olevalta pdf:ltä:
1. Sä-Mä-Te-Me
Harjoitus on hyvä keskittymis- ja rytminen lämmittelyharjoitus, joka samalla auttaa oppilaita kuuntelemaan pulssia. Lisäksi harjoituksessa tulee esiin yksi minimalistiselle musiikille tyypillinen rakennemuoto, jossa elementtejä lisätään vähitellen ja lopussa vähennetään vähitellen.
2. Taputusmusiikkia
Taputusmusiikkia voisi myös olla minimalistinen sävellys, koska vähillä elementeillä saadaan aikaiseksi muuntuva rytmikuvio.
Nuotit
1. Keskustellaan lyhyesti Minimalismista
Teemoina esim. toisto sekä musiikillisten elementtien ja soittimien vähäisyys
2. Oppilaat keksivät itse omia rytmikuvioita
- - Soittimina voidaan käyttää erilaisia rytmisoittimia sekä muita rytmisoittimeksi sopivia esineitä tai luonnonmateriaaleja
- - Lisäksi bodyperkussioita tai omaa ääntä voi myös käyttää sävellyksen elementtinä
Oppilaat jaetaan pienryhmiin (4-5 oppilasta) ja jokainen ryhmä valmistaa pienen rytmisen sävellyksen, jossa on selkeä rakenne: Alku-Keskivaihe-Loppu. Oppilaat valitsevat itse soittimet ja siirtyvät ryhminä rauhalliseen nurkkaukseen, jossa voivat valmistella ja harjoitella lyhyen esityksen. Aikaa sävellysten tekemiseen kannattaa antaa n. 10 minuuttia.
Inspiraatiota sävellyksiin voi hakea edellä tehdyistä alkulämmittelyharjoituksista, tai esimerkiksi ohjeistaa oppilaita niin, että yksi aloittaa yksinkertaisella rytmillä ja muut lisäävät rytmisiä elementtejä elementtejä mukaan.
Lopuksi kaikki sävellykset esitetään toisille ryhmille.
Tehtävät
Äänet
Tunnin päätteeksi voidaan kuunnella Steve Reichin sävellys Music for Pieces of Wood vuodelta 1973. Se on minimalismin klassikkosävellys, jossa soittimina käytetään 5 paria rytmikapuloita.
Youtube-videolla teos on esitetty visuaalisesti ja selkeästi, ja siitä voi seurata kuinka yksi soittaja aloittaa kappaleen, toinen soittaja tulee mukaan omalla rytmillään jne.
Palvelun ulkopuoliset linkit
