Resepti 17: Runebergin päivä ja saamelaisten kansallispäivä

5. helmikuuta vietetään Suomessa J.L.Runebergin päivää.
6. helmikuuta vietetään saamelaisten kansallispäivää.
Tunnin valmisteluaika: heti valmis
Ikätaso/vaikeustaso: helppo, alakoululaisille.
Tavoite: Tutustua Suomalaisen musiikkikulttuuriin laulamalla, pohtimalla ja kuuntelemalla. Kuka oli Runeberg ja mistä tunnemme hänet? Miksi saamelaiset laulavat joikuja? Yhdistää juhlapäivänvietto ja siihen liittyvä musiikki.
Tunnin kulku:
1. Tehdään yhdessä keskustellen Kantererallin 18. tehtävä: Runebergin sanoituksiin tutustuminen → Lauletaan Maamme-laulu suomeksi sekä ruotsiksi.
2. Saamelaisten musiikkiin tutustumista miettien yhdessä joiun merkitystä → Kuunnellaan joiku tai vaihtoehtoisesti lauletaan itse.
Kesto: 45 min
* Tunti ei vaadi varsinaisesti soittotaitoa. Maamme-laulun voi kajauttaa säestyksellä tai ilman, joiusta voi valita kuunteluversion.
Videot & opetusmateriaalit
Tehdään Kantelerallin tehtävä nro. 18 "J.L.Runeberg" yhdessä keskustellen.
Tämän jälkeen lauletaan Maamme-laulu suomeksi ja ruotsiksi. Ruotsinkieliset sanat löytyvät mm. täältä (Wikipedia)
Nuotit
Tehdään yhdessä keskustellen Joiku-tehtävä (Kantelerallin tehtävä nro. 9). Tämän jälkeen joko lauletaan nuotissa oleva joiku tai kuunnellaan alla oleva joiku (Spotify).
Tehtävät
Music Drive-In lisämateriaalia:
Kantelerallin löydät kokonaisuudessaan täältä
- Helmikuun alun Runebergin päivä ja saamelaisten kansallispäivä sekä kuun lopussa oleva Kalevalanpäivä ovat loistava tilaisuus tutustua Suomalaiseen kansanmusiikkiin ja kansanperinteeseen. Kanteleralli tuo nämä asiat hauskasti esille pelin muodossa.
- Kanteleralli on suunniteltu n.4-7-luokkalaisille mutta toimii varmasti isompienkin kanssa, miksei lukiolaisillekin päivän kevennykseksi!
Saamelaisten kansallispävään liittyen löydät lisää materiaalia Saamelainen musiikki -osiosta.
Äänet
Palvelun ulkopuoliset linkit
