Kirjaudu
Tilaa palvelu
Sähköposti:
Salasana:
Salasana hukassa? Uusi salasana tästä

Resepti 22: Vesiteema musiikissa

Monia säveltäjiä on inspiroinut kautta aikojen teema Vesi. Tämän reseptin avulla tutustutaan kuunnellen, liikkuen ja piirtäen erilaisiin vesiaiheisiin sävellyksiin eri aikakausilta.


Tunnin valmisteluaika: 15-30 min (piirustustarvikkeet sekä kuuntelulaitteet)

Ikätaso/vaikeustaso: helppo, sopii alakoulun 3.luokasta ylöspäin (soveltaen myös yläkouluun)

Tavoite: Kuunnella aktiivisten harjoitusten avulla vesiteeman inspiroimaa musiikkia, monitaiteinen lähestymistapa musiikin kuunteluun.

Tunnin kulku: Händelin vesimusiikki liikkuen - Debussyn La Mer verbaalisesti kuvaillen - The Shape of Water-elokuvan musiikki piirtäen

Kesto: 45 min (teemaa voi laajentaa myös useamman tunnin kokonaisuudeksi)

* Tunti ei vaadi opettajalta soittotaitoa


Lisätietoa:

Tämän reseptin teemoja voi yhdistää mm. seuraaviin laajempiin opetuskokonaisuuksiin:

 1. - Ohjelmamusiikki
 2. - Elokuvamusiikki
 3. - Vesiteema ympäristöopissa/maantiedossa/biologiassa
 4. - Maailman vesipäivä 22.3.

Ohjelmamusiikki on musiikkia, jolla pyritään esimerkiksi kuvaamaan tarinaa tai tapahtumaa. Musiikin avulla siis pyritään tulkitsemaan jotain ulkomusiikillista asiaa. Usein tällaisen teoksen nimi kuvailee kappaleen sisältöä tai viittaa esimerkiksi johonkin kaunokirjalliseen teokseen tai luonnonilmiöön.

Vuoden 2018 Oscar-palkinnot: The Shape of Water

The Shape of Water -elokuva voitti parhaan musiikin palkinnon sekä parhaan elokuvan palkinnon. Musiikin on säveltänyt Alexandre Desplat.

Maailman vesipäivä (World Water Day)

Vuonna 1992 YK:n yleiskokous julisti maaliskuun 22. päivän maailman vesipäiväksi. Samana vuonna pidettiin Rio de Janeirossa YK:n ympäristö- ja kehityskonferenssi. Vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoa ennenkaikkea vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Toisaalta vesipäivä muistuttaa myös puhtaan veden tärkeydestä, josta ei välttämättä puhuta tarpeeksi usein länsimaissa. Puhdas juomavesi on jokaisen ihmisen oikeus mutta puhtaan veden yhteydessä on myös puhuttava enemmän sanitaation, viemäröinnin, hygieenisten käymälöiden ja yleisen puhtauden merkityksestä osana maailmanlaajuista kehitystä ja hyvinvointia. Kehittämällä sanitaatiota päästään tehokkaammin eroon köyhyydestä, sairauksista ja vähennetään erityisesti lapsikuolleisuutta.

Lähde: YK/Maailman vesipäivä 22.3.

Videot & opetusmateriaalit

1. Vesimusiikki - Georg Friedrich Händel (1717)

Tunnin aluksi kuunnellaan ja liikutaan Händelin Vesimusiikin mukana. Haasteena on tunnistaa kaksi erilaista teemaa - kannattaa toistaa ja kuunnella useampaan kertaan molemmat teemat, jotta kaikille oppilaille tulee musiikki ja tehtävä tutuksi. Näin liikkuminen musiikin mukana on mielekästä. 

Händel sävelsi Vesimusiikki-sarjan Iso-Britannian kuningas Yrjö I:lle (George I), joka oli esittänyt toiveen ulkoilmakonsertista Thames-joella Lontoon edustalla. Ensiesitys oli 17.7. 1717 ja tarinan mukaan sävellys oli kuninkaalle mieluinen ja se esitettiin illan aikana 3 kertaa!

Nuotit

2. La Mer - Claude Debussy (1905)

Puhutaan käsitteestä ohjelmamusiikki:

Ohjelmamusiikki on musiikkia, jolla pyritään esimerkiksi kuvaamaan tarinaa tai tapahtumaa. Musiikin avulla siis pyritään tulkitsemaan jotain ulkomusiikillista asiaa. Usein tällaisen teoksen nimi kuvailee kappaleen sisältöä tai viittaa esimerkiksi johonkin kaunokirjalliseen teokseen tai luonnonilmiöön.

Tuleeko oppilaille mieleen esimerkkejä musiikista, joka kuvailee jotain tarinaa, tapahtumaa tai luonnonilmiötä? Mitkä musiikin elementit vaikuttavaa tunnelmaan? Soittimisto, dynamiikka, tempo...

Kuunnellaan Debussyn La Mer -sarjan 2. osa - Play of the Waves

Kappaleen nimi on Aaltojen leikkiä. Miten tämä ilmenee musiikissa? Tehtävänä on kuunnella kappale ja kirjoittaa paperille 3-5 sanaa tai lausetta, jotka kuvaavat aaltojen leikkiä kappaleessa. Lopuksi sanat kerätään joko yhteisesti taululle tai puretaan tehtävä keskustellen. 

Huom! Tehtävä harjoittaa kykyä verbalisoida kuunneltua, ja se voi tuntua joillekin oppilaille hankalalta. Opettaja tuntee parhaiten ryhmänsä ja antaa ohjeistuksen ryhmän taitotason mukaan.

Osan kesto on 6:13, joten siitä voi kuunnella myös lyhyemmän jakson.

Tehtävät

3. The Shape of Water - elokuvan soundtrack (sävellys: Alexandre Desplat 2017)

The Shape of Water voitti vuonna 2018 parhaan elokuvan Oscarin sekä sai palkinnon myös parhaasta elokuvamusiikista. Elokuvassa vesi on tärkeä elementti, ja sitä tukee myös elokuvan musiikki.

Vedenalainen maailma kuunnellen ja piirtäen

Alla olevassa tehtävässä on kuvattuna kaksi erilaista vaihtoehtoa kuuntelu- ja piirtotehtävälle.

Jos kaikki kuuntelevat samaa kappaletta, kannattaa musiikkina käyttää elokuvan tunnuskappaletta:
1. The Shape of Water

Jos on mahdollisuus käyttää useita äänilähteitä ja kuulokkeita, jokaiselle pienryhmälle voi myös valita oman kappaleen, jolloin piirroksia ja musiikkia voidaan kuunnella yhdessä myöhemmin ja samalla pohtia, mikä musiikki ja piirros kuuluvat yhteen. Tätä yhteistä kuuntelua ei ehdi tehdä saman oppitunnin aikana, vaan siihen tarvitaan toinen tunti.

Toisena vaihtoehtona on rakentaa koulun yhteisiin tiloihin soiva taidenäyttely, joissa teoksien yhteydessä on kuulokkeet ja äänilähde. 

Soundtrackin kappaleet, jotka sopivat tähän tehtävään (12kpl):

 • 1. The Shape of Water 3'43''
 • 3. The Creature 1'47''
 • 4. Elisa’s Theme 2'36''
 • 5. Fingers 2'09''
 • 7. Elisa and Zelda 1'10''
 • 9. The Silence of Love 1'35''
 • 10. Egg 2'13''
 • 11. That Isn’t Good 1'44''
 • 12. Underwater Kiss 2'12''
 • 15. Decency 2'23''
 • 18. Without You 2'31''
 • 19. Rainy Day 3'13''

Äänet

Palvelun ulkopuoliset linkit

Kommentit

Kommentoi

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida.