Kirjaudu
Tilaa palvelu
Sähköposti:
Salasana:
Salasana hukassa? Uusi salasana tästä

Resepti 4: Reggaetonia rytmitellen ja liikkuen

Reggaeton meets Stomp!

Tunnin valmisteluaika: 10-15 min + materiaalien hankinta 

Ikätaso/vaikeustaso: helppo, sopii soveltaen 3.luokasta ylöspäin

Tavoite: Rytmin mukana liikkuminen ja rytmin kokeminen yhdessä ryhmän kanssa, esimerkkinä reggaeton-rytmi

Tunnin kulku: Tutustutaan Stomp-esimerkkeihin, opetellaan reggaeton-rytmi, tehdään omia Stomp-versioita, tanssitaan tai kuunnellaan lopuksi reggaetonia.

Kesto: 45 min

Tarvikkeet: Erilaisia muovipusseja ja paperipusseja ja/tai -kasseja

* Tunti ei vaadi opettajalta soittotaitoa.

Lisätietoa:

Reggaetonista löytyy oma materiaalipakettinsa, jossa on myös kaksi kappaletta soitettavaksi. Tämä resepti voi olla valmistava tunti aiheeseen, jos haluaa tutustua tyyliin oppilaiden kanssa tarkemmin. Materiaalipaketti löytyy kohdasta Musiikin tyylit > Musiikkia maailmalta > Reggaeton

Reggaeton on tanssimusiikin tyyli, jonka juuret ovat 1990-luvun Puerto Ricossa. Reggaeton on saanut vaikutteita hiphopista ja latinalaisamerikkalaisesta sekä karibialaisesta musiikista. Tyypillisesti laulukielenä on espanja, ja lauluun yhdistyy rap-osuuksia. Reggaetonia ei pidä sekoittaa reggae-tyyliin, joka syntyi 1960-luvun Jamaikalla.

Stomp on maailmanlaajuisen suosion saavuttanut perkussioryhmä, joka perustettiin Brightonissa, Englannissa 1991. Stomp on erityinen "musikaali", jossa käytetään kaikkea Zippo-sytkäreistä muovipusseihin ja roskiksien kansista tiskialtaaseen luomaan mielenkiintoisia rytmejä. Showssa yhdistyvät rytmi, pantomiimi ja akrobaattinen tanssi. 

Videot & opetusmateriaalit

1. Tehdään alkulämmittelyksi Stomp-videon mukana jalka-käsi-rytmejä
Näitä voi tehdä joko videon mukana, tai opettaja voi tehdä oppilaiden kanssa vapaasti oman vastaavanlaisen harjoituksen. Huom! Videon alussa komppi on helppo, jonka voi tehdä oppilaiden kanssa. Sitten komppi vaikeutuu, sen voi vain katsoa videolta, tai katkaista videon katselun.

2. Opetellaan Reggaeton-rytmi

  • Nuotilla olevan kompin voi jakaa kahteen osaan seuraavasti:
  • 1.rytmi (nuotit, joissa varret alaspäin):
  • Jalat astuvat vuorotellen iskulle tulevat 8-osat, kädet taputtavat takapotkuille tulevat 8-osat.
  • Jotta käsien 1. taputus on ikäänkuin "myöhässä", voi apuna käyttää sanarytmiä, esim. "PUS-SI-KEIT-TO"

2.rytmi (x-nuotit, joissa varret ylöspäin):
Osa oppilaista voi tehdä jalka-käsi-kompin sijaan napsulla 8-osa-takapotkuja

  • Kun komppi sujuu, sitä voi kokeilla rytmitellä esim. alla olevan Rakata-kappaleen mukana.

Nuotit

3. Katsotaan "Stomp muovipusseilla" -video

Jokainen ottaa yhden muovi- tai paperipussin itselleen. Ensin pussit laitetaan hetkeksi sivuun ja opetellaan taputtaen reggaeton-kompin Break, joka löytyy myös edellä olevalta nuotilta. Siinä apuna voi käyttää esim. sanarytmiä: "PA-PE-RI-TA-VA-RA".

Sitten jokainen kokeilee saman Breakin valitsemallaan pussilla, miten rytmin voi toistaa käyttäen muovi- tai paperipussia?

Keskustellaan lyhyesti mikä on Breakin tarkoitus? Se osoittaa kappaleen rakenteen, ja tulee yleensä osan vaihdokseen.

4. Omat kompit

Oppilaat saavat tehtäväksi luoda oman versionsa Reggaeton-kompista yhdistelemällä bodyperkussioita ja muovi- ja paperipusseista syntyviä ääniä. Jokainen ryhmä suunnittelee kompin, johon sisältyy myös Break

Oppilaat jaetaan 4-5 hengen ryhmiin, ja ryhmillä on 5-10 minuuttia aikaa valmistella rytmit. Sen jälkeen ne esitetään muulle luokalle.

Tehtävät

5A. Lopuksi voidaan joko kuunnella reggaetonia

  • Esim. jos haluaa valmistella seuraavan tunnin soittomateriaalia, alta löytyvät Despacito ja Meidän biisi (näistä löytyy komppilaput Reggaeton-materiaalipaketista)
  • Jos oppilaiden omia komppeja halutaan kokeilla reggaeton-musiikin mukana, voi taustana käyttää reggaeton Niños-albumin kappaleita.

5B. Tai jos tunnin lopuksi on vielä n. 10 minuuttia aikaa, voi reggaetonia kokeilla myös tanssia

Alla olevalla zumba-videolla on 4 helppoa reggaeton-kuviota, niistä voi valita vaikkapa 2, jotka harjoitellaan oppilaiden kanssa, ja sen jälkeen kokeillaan tanssia musiikin mukana

Äänet

Palvelun ulkopuoliset linkit

Kommentit

Kommentoi

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida.