Kirjaudu
Tilaa palvelu
Sähköposti:
Salasana:
Salasana hukassa? Uusi salasana tästä

Resepti 26: Äänimaisema 1

Äänimaisema on kanadalaisen säveltäjä ja kirjailija R. Murray Schaferin 1960-luvulla lanseeraama käsite. Äänimaisema on melun, musiikin, luonnon äänten, ihmisen tai teknologian äänten kokonaisuus, jossa kulloinkin olemme. Termi voi viitata reaalisiin ympäristöihin tai abstrakteihin konstruktioihin kuten sävellyksiin silloin, kun niitä tarkastellaan ympäristöinä.

Perusäänet (keynote sound) ovat niitä ympäristön ääniä, joita ei tavallisesti kuulla tietoisesti. Esimerkiksi liikenteen humina, meren kohina tai kosken pauhu ovat tällaisia perusääniä, joihin totutaan. Perusääntä ei tietoisesti havaita, mutta muutokset näissä äänissä vaikuttavat kuulijaan. Signaalilla (sound signal) puolestaan tarkoitetaan tietoisesti kuunneltavaa, merkityksellistä ääntä. Signaali välittää tietyn viestin. Esimerkiksi herätyskellon ääni kertoo, että täytyy herätä. Wikipedia


Tunnin valmisteluaika: 5 min, soittimistoa valikoiden, kuvat toteutettaviin äänimaisemiin (jos haluaa käyttää kuvallista lähtökohtaa) 

Ikätaso/vaikeustaso:  helppo, 1.luokasta alkaen, voidaan vaikeuttaa antamalla musiikillisempia ohjeita kuten tietty asteikko tai viemällä äänimaisemaa enemmän sävellyksen suuntaan. 

Tavoite: kuunnella erilaisia ääniä, tuottaa erilaisia ääniä sekä tuottaa yhdessä muiden kanssa yhteisiä äänimaisemia itse kokeilemalla. 

Tunnin kulku - esimerkiksi: 

  1. - Käsitteet Äänimaisema sekä perusääni ja signaali, ja miten nämä toteutetaan luokassa
  2. - Luokka jaetaan noin 6 hengen ryhmiin
  3. - Ryhmä valmistaa yhdessä kokeilemalla äänimaiseman. Tehtävää voidaan ohjeistaa myös niin, että äänimaisemassa on jokin perusääni jonka rikkoo jokin signaali. 
  4. - Ryhmän tehtävä on valita tarvittavat soittimistot + muut äänet ja miettiä toteutustapa. Huomio aloitukseen ja siihen kuinka kauan perusääni kestää, ja miten ja milloin signaaliääni annetaan. Taustalle voi keksiä pienen tarinan. Äänimaiseman voi kuvittaa paperille ja soittaa siitä "kapellimestarin" näytön mukaisesti. 
  5. - Esitetään äänimaisemat luokalle, voidaan antaa palautetta miltä äänimaisema tuntui.
  1. Huomio! Äänten merkitys on aina havaitsijasta riippuvainen. Eri ihmiset kokevat äänen eri tavoin. Toiselle jokin melun taso voi olla häiritsevämpi kuin toiselle, koska tottumiskysymykset ovat erilaiset. Äänen havainnointiin vaikuttavat myös yksilön mielentila, aika, paikka ja muut tekijät. Wikipedia

Variaatioita äänimaisemaan:

1. Kuvasta äänimaisema

  1. - oppilaiden piirtämiä/maalaamia esim. maisemakuvia tai sitten valmiita maisemia, joissa on selkeä tunnelma, kts. alhaalla linkit taideteoksiin. 

2. Äänimaisema voi ilmentää tunnetta

  1. - Äänimaiseman voi luoda vaikka jokaiselle perustunteelle:  ilo, viha , suru ja pelko.

3. Äänimaisemiin voi tehdä kohtaukset teatterin keinoin (esim. pantomiimi) tai vaikka nukeilla/leluilla leikkien (pienemmille).

  1. - yksi ryhmä soittaa toinen esittää kohtauksen 
  2. - kohtaukselle valmis ehdotus. Aihe: Ilo, tapahtumapaikka: metsä, keitä on paikalla: lintu ja orava, mitä on tapahtunut ennen kuin he kohtaavat: oravalla on alkanut kesäloma jne. 

Kesto: 45 min

* tunti ei vaadi välttämättä soittotaitoa

Oheismateriaalia opettajalle:

Äänimaiseman pohjana käytettäessä kuvaa, kuvat voivat olla videokuvaa (ilman ääntä) tai taideteoksia: 

Google Arts & Culture -sivusto

Tai taiteilijoittain listattuja taideteoksia (Näitä voi myös zoomata lähelle): 

  1. Esim: Water Lilies -  Claude Monet, 
    Study of the Sky - Eugène Boudincirca 
    Fish Magic - Paul Klee
    The Starry Night - Vincent van Gogh

Lisää materiaalia äänimaisemasta

Videot & opetusmateriaalit

Seuraavat äänitemppuesimerkit ovat ihmisäänelle tehtyjä mutta niitä voidaan käyttää myös soitinten äänen kuvaamiseen ja muistiinmerkitsemiseen. Käytä äänimaisemien muistiinmerkitsemisen apuna. 

Nuotit

Tehtävät

Äänet

Muutamia esimerkkejä äänimaisemista. Voi käyttää inspiraationa, tunnin alkuun tai loppuun kuuntelutehtävänä "Kuvittele missä tämä äänimaisema voisi olla?"

Palvelun ulkopuoliset linkit

Kommentit

Kommentoi

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida.