Kirjaudu
Tilaa palvelu
Sähköposti:
Salasana:
Salasana hukassa? Uusi salasana tästä

Resepti 18: Suomi 100: Putte-Possu 1950-luvulta Cup Song versiona

Putte Possu (engl. Porky Pig) on piirroshahmo, joka on esiintynyt Looney Tunes ja Merrie Melodies -animaatioissa sekä sarjakuvissa (1935-).

Suomessa Putte Possu tunnetaan myös Kipparikvartetin kappaleesta "Putte-Possun nimipäivät" (1953), jolla ei ole tekemistä amerikkalaisen Puten kanssa. "Putte-Possun nimipäivät" löytyvät myös 1983 levytetyltä "Putte-Possun huviretki" nimiseltä äänitteeltä.

Suomi 100 vuotta teema: 1950-luvun loppupuolella lastenmusiikissa syntyi uusi kerrostuma. Laulut perustuivat hauskoihin tilanteisiin, joissa eläimet eivät olleet realistisia, kuten Putte-possun nimipäivät ja Telefoni Afrikassa. Markus-sedän lastentunnin suosikkeja olivat Georg Malmsténin tekemät laulut: Sairas karhunpoika, Jänöjussin mäenlasku ja Tottelematon Tipi. Tämän ajan lauluissa korostettiin vanhempien neuvoja ja usein niihin sisällytettiin jokin opetus.

Kappaleen voi säestää 3:lla soinnulla (D-A-G).

Kappaleeseen voi lisätä esim. Cup Song -säestyksen.
Huom! Cup Song opetusvideot ovat Youtube -videoita. 

 Tunnin valmisteluaika: 5-10 min 

 1. - Valitse reseptistä toteutettavat kohdat ja soittimet, joilla haluat kappaleen toteuttaa.
 2. - Jos Cup Song ei ole entuudestaan tuttu, varaa sen opetteluun 10-15 minuuttia. Tarvitset muovimukeja. 

Ikätaso/vaikeustaso: 3. luokasta ylöspäin, helppo 

 1. Soveltaen pienemmille esim. pelkkä laulu ja helpotettu Cup Song -rytmi

Tavoite:

 1. Toiminnallinen musiikintunti, liittyen Suomi 100 vuotta teemaan. Lauletaan ja tehdään lauluun säestys joko soittimin tai kuppirytmillä (Cup Song). 

Tunnin kulku:

 1. 1. Kartoitus tunnin alkuun: Kuka on joskus laulanut laulua Putte-possun nimipäivät? 
 1. 2. Lauletaan kappaletta joko opettajan/oppilaan säestyksellä tai Spotify-äänitteiden kanssa
 1. 3. Kerrataan D- A- ja G-sointuotteet halutuilla soittimilla tai vastavasti laatoilla/bassolla soinnun perusäänet. Soitetaan kappaletta ja vaihdetaan soittovuoroja.
 1. Huom. Soinnut vaihtuvat kappaleessa melko selkeästi - A-osassa pääasiassa 4 tahdin välein ja B-osassa 2 tahdin välein. Voidaan tehdä soinnunvaihdon hahmottamista helpottava harjoitus: kuunnellaan kappaletta ja taputetaan ensimmäisen soinnun kohdalla päälaelle, soinnun vaihtuessa hartioille - toistetaan- kolmannen soinnun kohdalla voidaan taputtaa esim. vatsaan. Ohjaamalla taputusta hiljaiseksi taputukseksi voidaan samalla kuunnella kappaletta ja keskittyä soinnunvaihdoksen kuulemiseen.  
 1. 4. Opetellaan kuppirytmi (Cup Song). Jaetaan luokka kahteen ryhmään: toinen laulaa ja toinen soittaa rytmiä. Vaihdetaan osia ja lopuksi yritetaan laulaa sekä soittaa yhtäaikaa hitaaseen tempoon. 
 2. Huom. sanat helpottavat alkuun. Sanat kuppirytmiin englanniksi (Youtube-video).  

  "clap, clap, table, table, clap, up, down,

  clap, sweep, top, table, bottom, hand, down"

 1. 5. Ajan salliessa: Yhdistäkää kuppirytmin soitto sekä muu soittaminen (kohta 3)
 1. 6. Ajan salliessa: Keksikää alkusoitto eli intro. Kuunnelkaa millaisia introja tekivät Kipparikvartetti tai How many sisters aikoinaan (Spotify-esimerkit). Myös Kummeleiden versio löytyy Google:sta sanahaulla Putte-Possun nimipäivät.

Tunnin lopuksi:  Luokan nimipäivät.

 1. Jokainen käy kirjoittamassa nimensä ja nimipäivänsä taululle tai vastaavalle. Voidaan tehdä myös aikajanalle kuukausittain.
 1. Tai keskustellaan parin kanssa: milloin on nimipäiväsi ja kuinka monen muun nimipäivät muistat. Ja kenen nimipäivät muistuvat mieleen joka vuosi (esim. parhaan kaverin, sisarusten, serkun...)?
 2. Vinkki! Putte-nimen nimipäivä löytyy eläinten nimipäivistä 29.8.

 Kesto: 45 min

 1. * vaatii opettajalta soittotaitoa, soveltaen myös ilman soittotaitoa (soitto-osuus kuppirytmillä (Cup Song) 

Lisätietoa:

Kappaleen säveltäjä Juhani Jalas syntyi 1915. Ylioppilaaksi tulonsa jälkeen hän opiskeli Jyväskylässä kasvatustieteitä ja Sibelius-Akatemiassa musiikkia. Hän toimi kansakoulunopettajana ennen sotaan lähtöään. 

Juhani Jalas harrasti innokkaasti musiikkia jo nuorena. Hän soitti saksofonia ja melkeinpä puhallinta kuin puhallinta. Koulutunneilla hän saattoi sävellellä ja sai opettajalta ankarat nuhteet. Musiikin teoriaan perehtynyt Juhani kirjoitti nuotit Putte-possun nimipäiville luultavasti jo lukioaikana Raahessa.

Hän perusti oman yhtyeen kouluaikana sekä hänen aloitteestaan kouluun perustettiin sekakuoro. 

Tiedot: www.putte-possu.fi

Videot & opetusmateriaalit

Tehtävät

Palvelun ulkopuoliset linkit

Ensimmäinen opetusvideo on ilman puhetta. Toisessa kielenä on englanti. Vinkki: Yhdistä englanninopetukseen!

 1. "clap, clap, table, table, clap, up, down,
 2. clap, sweep, top, table, bottom, hand, down"

Kommentit

Kommentoi

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida.