Kirjaudu
Tilaa palvelu
Sähköposti:
Salasana:
Salasana hukassa? Uusi salasana tästä

Resepti 19: Nanuma

Riihikallion koulun 3.luokka tanssimassa Nanumaa. 

Nanuma on afrikkalainen laulu (Ghana), joka on samalla kaanon. Lauluun voi lisätä ostinato-säestyksiä, koska soinnut ovat koko ajan samat: D-Em tai pelkkä D powersointu eli sävelet D ja A. 

 Tunnin valmisteluaika: 5-10 min 

 1. - Valitse reseptistä toteutettavat kohdat ja soittimet, joilla haluat kappaleen toteuttaa (djembe, kuppirytmi tai keksi helppo ostinato laattasoittimille/bassolle/pianolle).
  Esim. jos kuppirytmi on entuudestaan tuttu, ehdit ottaa reseptin kaikki kohdat. Jos kuppirytmiä aletaan opetella alusta alkaen, niin kannattaa suosiolla tiputtaa reseptistä muita kohtia pois tai jakaa resepti kahdelle tunnille. 
 2. - Jos laulu ei ole entuudestaan tuttu, opettele laulu nuotista tai videon kanssa
 3. - Jos Cup Song ei ole entuudestaan tuttu, varaa sen opetteluun 10-15 minuuttia. Tarvitset tähän muovimukeja. 

Ikätaso/vaikeustaso: 

 1. - 3. luokasta ylöspäin, helppo 
 2. - Soveltaen pienemmille esim. pelkkä laulu ja helpotettu Cup Song -rytmi

Tavoite:

 1. Toiminnallinen musiikintunti samalla tutustuen afrikkalaiseen musiikkikulttuuriin laulaen ja soittaen!

Tunnin kulku:

1. lämmitely musiikin mukana:

 1. Jalat: askel - viereen monta kertaa ensin oikealle ja sitten vasemmalle. Askeleen sujuessa vähennä toistoja niin, että lopuksi on vain kaksi kertaa askel - viereen oikealle ja sama vasemmalle.
 1. Kädet: kohota kohti kattoa ja tuo takaisin vartalon molemmille puolille. Tee musiikin tahdissa useita toistoja molemmille puolille. 
 1. Jalat + kädet: yhdistä edelliset niin, että kädet ja jalat liikkuvat aina samaan suuntaan. 2 kertaa oikealle ja sama vasemmalle. 
 1. Lisämauste: suuntaa katse käsien mukana yläviistoon. 

2. Nanuman melodia tutuksi

 1. Sanat vuorolauluna. Ensin puhuen (ope puhuu - oppilaat toistavat). Sitten laulaen soinnun perussävelestä lähtien. Laula ensimmäistä fraasia = riviä useita kertoja vuorolauluna. Voit piirtää kädellä melodian kulun ilmaan samalla kun laulat. Vaihda seuraavaan fraasiin vasta kun ensimmäinen osataan riittävän hyvin. 
 2. Käy näin kaikki melodian 4 fraasia läpi. Huomioi, että viimeinen fraasi on sama kuin ensimmäinen. 

3. Kehosoitinrytmi laulun tauon ajaksi

 1. Laula ensimmäinen fraasi. Viimeisen nanuma-sanan jälkeen taputa kädet kerran yhteen, sen jälkeen taputa kädet rinnalle ja viimeiseksi reisiin. Laula seuraava fraasi ja toista kehorytmi-sarja. Jatka laulua ja tätä ensimmäistä kehorytmisarjaa niin kauan, että se tuntuu sujuvalta. 
 1. Sen jälkeen voitte yhdessä keksiä toisenlaisen kehorytmisarjan, joka tulee aina laulun toisen fraasin jälkeen. Tai nuotista voitte myös opetella Riihikallion koululaisten käyttämät kehorytmisarjat. Heillä oli oma kehorytminsä jokaiselle fraasille. Eli yhteensä neljä erilaista kehorytmisarjaa.  

4. Djembe/rumpurytmi kehosoittimin ja soittimin

 1. Bum - rummun matala ääni (soita rummun keskelle), kehorytmivastike: kädet vatsalle tai reisille
 2. Tsi - rummun korkeampi ääni (soita rummun reunaan), kehorytmivastike: kädet yhteen 
 1. Piirissä (tuolien kanssa tai ilman): kaksi djembeä kiertää piirissä oppilaalta oppilaalle. Djembellä soitetaan rytmi bum-tsi-bum-bum-tsi (ks. nuotti). Muut piirissä olijat tekevät samanaikaisesti djembe-kehorytmiä ja laulavat Nanuma-laulua. Yhden säkeistön jälkeen vaihdetaan djemben soittajia. Jatketaan kunnes kaikki ovat saaneet soittaa djembeä.  

5. Kuppirytmi

 1. Opetellaan ensin ilman kuppeja esim. sanarytmein tai pöytään taputtaen. Opettele rytmi kahdessa osassa: 
 1. 1. osa: "clap, clap, table, table, clap, up, down"
 2. 2: osa: "clap, sweep, top, table, bottom, hand, down"
 3. Lisämauste: Laulakaa Nanuma-laulua yhtä aikaa kun teette kuppirytmiä!

6. Soitetaan yhdessä

 1. Luokka kolmeen osaan: laulu kehorytmein, djembet sekä kuppirytmit
 1. Yhden säkeistön jälkeen ryhmä siirtyy seuraavaan pisteeseen, esim. laulu+kehorytmit siirtyvät djembeen ja djembensoittajat siirtyvät kuppirytmeihin jne. 

7. Lisää haastetta ryhmän mukaan

 1. Kaanon! Laulu kehorytmein -ryhmä jaetaan kahteen ryhmään. Ensimmäisen ryhmän laulettua ensimmäisen fraasin lähtee toinen ryhmä laulamaan laulua alusta. 
 1. Ostinato-säestys laatoin D-Em -ostinato. Keksitään yhdessä ryhmän kanssa toistuva säestyskuvio (yksi tahti eli 4 iskua), jota voi soittaa koko laulun ajan. Ostinatossa voi käyttää esimerkiksi säveliä D, E, A, H. Aloita ostinato D-sävelestä. 
 1. Lauluryhmälle alku- ja loppusoiton ajaksi alkulämmittelystä tutut tanssiaskeleet. 

Tunnin lopuksi:

 1. Rentoutuminen ilman musiikkia. Esim. jokainen voi hieroa omia korvalehtiä tai sulkea silmänsä ja hieroa sormenpäillä päälaelta ja korvien takaa.  

Kesto: 45 min

* Ei vaadi välttämättä soittotaitoa (soitto-osuus kuppirytmillä Cup Song) 

Lisätietoa:

Tältä sivustolta löytyy Nanuma-lauluasta lisätietoa sekä paljon muuta laulumateriaalia ympäri maailmaa: www.mamalisa.com

Nuotit

Nuotissa myös sovitusehdotus djembelle sekä kuppirytmi nuotein. 

Tehtävät

Äänet

Kommentit

Kommentoi

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida.