Kirjaudu
Tilaa palvelu
Sähköposti:
Salasana:
Salasana hukassa? Uusi salasana tästä

Resepti 20: The Beatles - Twist and Shout

The Beatles yhtyeen suuri hitti Twist and Shout 1960-luvulta! Kappaleen voi soittaa 3 soinnulla - sointukiertona koko ajan: D - G - A - A

Tunnin valmisteluaika: 5-10 min 

  • - Tarvittavat soittimet: mielellään useampia kitaroita, basso(ja), koskettimia ja rummut (+mahdollisesti shakereita ja/tai tamburiini)
  • - Lisäksi laulajille mahdollisesti mikrofoneja

Ikätaso/vaikeustaso: 

  • - 7. luokasta ylöspäin, helppo 
  • - Soveltaen myös 5.-6. luokkalaisille, jos luokassa on riittävästi soittimistoa

Tavoite:

  • - Tutustua the Beatles-yhtyeeseen kuunnellen ja itse musisoiden
  • - Opetella 3 sointua kitaralla, koskettimilla ja sointujen perussävelet myös bassolla

Kesto: 45 min (tai 2-3 x 45 min., jos sointuotteet ovat täysin uudet luokalle)

* tunti vaatii soittotaitoa

Lisätietoa:

The Beatles -yhtye perustettiin Liverpoolissa 1960.  Yhtyeen jäseniä olivat John Lennon, Paul McCartney ja Ringo Starr. Suuri läpimurto tapahtui vuosina 1962-63, jolloin the Beatles valloitti niin Euroopan kuin Pohjois-Amerikan. The Beatles on Elvis Presleyn ohella yksi maailman menestyneimmistä yhtyeistä. The Beatlesien suuria hittejä olivat mm. She Loves You, All my Loving, Twist and shout, I Want to Hold Your Hand, Yellow Submarine, Help ja monet muut.

The Beatles-yhtyeen mukana syntyi myös uudenlainen fanikulttuuri. Puhuttiin Beatlemaniasta, kun yhtyeen kappaleet nousivat ympäri maailmaa listaykkösiksi ja innokkaat fanit kirkuivat ja "menivät sekaisin" nähdessään suosikkiyhtyeensä. 

Ensimmäinen Suomessa iskelmälistojen kärkeen noussut The Beatlesin levy oli ”Twist and Shout” joulukuussa 1963. Beatlemania oli Suomessa voimakkaimmillaan vuosien 1964–1966 aikana. Twist oli 1950-60-lukujen suosikkitanssi, ja siihen viittaavat myös Twist and Shout -kappaleen sanat.

Videot & opetusmateriaalit

1. Twist and Shout Tutuksi

- Katsotaan live-esitys kappaleesta Twist and Shout

- Keskustellaan lyhyesti fanikulttuurista, eli ns. Beatlemaniasta, joka näkyy hyvin videolla.

- Lauletaan kappale pari kertaa yhdessä joko videon/äänitteen mukana tai opettajan säestyksellä, sanat löytyvät mm.  täältä. Luokan voi jakaa kahteen ryhmään niin, että 1.ryhmä laulaa säkeen ensimmäisen lauseen ja 2.ryhmä laulaa toiston. 

Nuotit

2. Kappaleen sointukierto

Twist and Shout -kappaleen sointukierto on koko ajan sama: D - G - A - A 

Alla olevien videoiden avulla voi tutustua sekä kitaran että pianon sointuotteisiin. Lisäksi nuotilla on kitaran, basson ja pianon sointuotteet.

(Huom! Jos soinnut ovat luokalle täysin uusia, kannattaa tämän reseptin sisältö jakaa 2-3 oppitunnille, jolloin 1.kerralla harjoitellaan esim. pelkät kitaran sointuotteet, 2. tunnilla lisätään mukaan koskettimien soinnut, ja sen jälkeen koko bändi.)

Jos ryhmä on jo aiemmin soittanut ko. sointuja ja jos luokan soittimisto sen mahdollistaa, niin soittimet voi käydä läpi yksitellen. Kaikki soittavat ensin kitaralla sekä soinnut ja basson sävelet. Sen jälkeen siirrytään koskettimille, jossa kaikki soittavat sointukierron (huom. samalle koskettimistolla mahtuu useampi soittaja tai apuna voi käyttää myös tabletteja).

Jos soittimia on vähemmän, voi luokan jakaa kahtia, toinen ryhmä soittaa kitaralla ja toinen koskettimilla, jonka jälkeen vaihdetaan.

Lopulta jaetaan luokka neljään ryhmään:

  • - laulajat
  • - kitaristit
  • - kosketinsoittajat
  • - bassonsoittajat + rumpali(t) (jos iso ryhmä, mukaan voi ottaa myös muutaman perkussiosoittimen, kuten shakereita tai tamburiinin)

Kappaletta soitetaan neljä kertaa läpi niin, että joka kerta ryhmä vaihtuu.

Komppina kaikilla suora peruskomppi.

(Jos rumpalille haluaa lisähaastetta, 2.iskulle voi soittaa neljäsosan sijaan kaksi kahdeksasosaa, ks. alkuper. Youtube-video)

Tehtävät

Lisämateriaalia Beatles-teemaan löytyy myös alla olevasta Suomi 100 vuotta - materiaalista:

Äänet

Palvelun ulkopuoliset linkit

Kommentit

Kommentoi

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida.