Kirjaudu
Tilaa palvelu
Sähköposti:
Salasana:
Salasana hukassa? Uusi salasana tästä

Resepti 3: Oma keho - liikkuen

Tunnin valmisteluaika: 5-10 min*- valitse 1-2 vaihtoehtoa/osio

Ikätaso/vaikeustaso: helppo, sopii 1.-7. luokille

Tavoite: Liikkeen ja musiikin välisen yhteyden tutkiminen, samalla tutustuminen renessanssin ja barokin ajan musiikkiin (+ keskiajalta tekstit Carmina Buranaan) 

Kesto: 45 min

Tarvikkeet/tila: Tennispalloja tai isompia palloja, joita voi pompotella, liikuntasali tai muu iso tila liikkumiseen

Oheismateriaalia opettajalle:

  1. Sukellus musiikkiliikuntaan - matkaamme eri aikakausina, eri maissa, erilaisin matkamusiikein. Punaisena lankana musiikin ja liikkeen välisen yhteyden tutkiminen. Pienemmille tunnin kulkuun voi liittää lyhyitä tarinoita, jotka synnyttävät myös liikettä ja niiden nostamat mielikuvat opastavat jokaista omaan liikkeeseen. Sanna Vuolteenaho on useiden tämän reseptin harjoitusten takana. Hän on myös valinnut musiikkiesimerkit.  

Taustaa musiikkiesimerkkeihin:

  1. Jordi Savall on viola de gamban sekä vanhan musiikin spesialisti. Hän esittää yhtyeensä kanssa mm. keskiaikaista musiikkia. Hän on myös tuottanut yhtyeineen musiikin elokuvaan (linkki spotify)  Kaikki elämän aamut.
  1. Claudio Monteverdiä pidetään eräänä varhaisen barokin ajan suurimmista säveltäjistä tai myöhäisen renessanssin edustajana. Enimmäkseen maallista musiikkia säveltäneen Monteverdin tunnetuimmat teokset ovat hänen vuonna 1607 säveltämänsä ooppera, l'Orfeo.
  2. Carmina Burana on näyttämökantaatti, jonka Carl Orff sävelsi vuosina 1935–1936 keskiaikaisesta Carmina Burana -käsikirjoitussarjasta valikoimiinsa teksteihin. Musiikkiteoksen täydellinen nimi on: "Beuernin lauluja: maallisia lauluja laulajille ja kuoroille laulettavaksi instrumenttien ja maagisten kuvien kanssa". Carmina Buranan kuuluisin kohtaus on kuoron laulama "O Fortuna", joka sekä aloittaa että päättää teoksen.

(*ei vaadi soittotaitoa)

Videot & opetusmateriaalit

1. LÄMMITTELY 

Valitse alla olevalta pdf:ltä ryhmällesi 1-2 sopivaa alkulämmittelyharjoitusta.
Teemoina mm.:

  1. - Oma nimi kehonosilla
  2. - Seuraa johtajaa
  3. - Jokaisen oma liike - itsekseen 

Harjoitusten taustalla voi musiikkina käyttää esimerkiksi Jordi Savallin Istanbul-levyä. 

  1. Istanbulin kortteleissa asui muuan pašša, joka asteli joka aamu palatsinsa toiseen päähän nauttimaan aamuteetä... 

Nuotit

2. "Mitä hoviväkeä!" - kävely sykkeessä

Italialaista hovitunnelmaa liikkuen!

Kävellään käsi kädessä uljaasti hyvässä ryhdissä. Mitä hoviväkeä! Kävellään sykkeessä, ensin hitaasti (puolinuotein) sitten nopeammin (neljäsosin tai jopa kahdeksasosin). Musiikiksi sopii vaikkapa alla oleva Monteverdi-esimerkki.

Pompotellaan tennispalloja parin kanssa. Tahdin ykkösellä pallo maahan ja samalla heittäjä pyörähtää ympäri tai tekee jonkin muun liikkeen. 

  1. Variaatio: vieritä pallo lattiaa pitkin esimerkiksi 2. kertauksessa. 
  2. Pienille isommat pallot kuin tennispallot. 
  3. Videolla Loru-pallo-tauko ideoita esim. pallojen kanssa harjoitteluun. 

Tehtävät

3. muotorakenne pallotellen

Pallottelu jatkuu säkeittäin ja muotorakenteeseen tutustuen. Kappaleen teeman (A-osan) aikana palloa vieritetään ja muissa osissa vapaasti keksitään pallolle erilaisia liikkeitä. A-osassa pallo liikkuu koko fraasin ajan? 

Ilman palloja/jatkoidea: Tanssi-improvisaatio tai liikeimprovisaatio, jossa pallojen rooli on liikkujalla. A-osassa jokin samantapainen tapa liikkua (esim. liikutaan lattiatasossa), muissa osissa vapaa liike. 

Musiikkiesimerkkinä ranskalaista barokkimusiikkia, Jean-Philippe Rameaun Tambourine. Alla kaksi esimerkkiä kappaleesta: Cembalo-versiosta on helpompi aloittaa, koska siinä osat erottuvat selkeämmin.

Äänet

4. Tunnin lopetus

Rentoutusharjoitus

  1. - Istu lattialla jalat ristissä tai käy selinmakuulle, sulje silmät. 
  2. - Kappale kestää 2,5 minuuttia, jonka aikana käy lapi kaikki kehonosat, joita olet tunnin aikana käyttänyt.  
  3. - Pienempien kanssa opettaja voi sanallistaa kehonosat mitä kulloinkin ajatellaan. Tai näyttää ja painella käsillä rauhallisesti kehonosat päästä varpaisiin. 

Palvelun ulkopuoliset linkit

Music Drive-In materiaalit seuraaviin aikakausiin:

Keskiaika

Renessanssi

Barokki

Kommentit

Kommentoi

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida.