Kirjaudu
Tilaa palvelu
Sähköposti:
Salasana:
Salasana hukassa? Uusi salasana tästä

Resepti 7: Pianoon tutustuminen

Maailman soitetuin soitin kitaran ja viulun ohella on piano. Tämän tutun soittimen sisältä löytyy monimutkainen rakenne, johon on mielenkiintoista kurkistaa!

Koko luokka voi harjoitella pianonsoiton alkeita Satu meni saunaan -soittohaasteen avulla.

Tunnin valmisteluaika: 5 min, katso Satu meni saunaan -soittohaaste videolta sekä printtaa sopiva määrä pianosabluunoita 

Ikätaso/vaikeustaso: helppo, sopii 4.-7. luokille

Tavoite: Tutustua pianoon soittimena ja kokeilla itse soittamista

Kesto: 45 min

*ei vaadi opettajalta soittotaitoa

Videot & opetusmateriaalit

Satu meni saunaan on hauska pianonsoittohaaste koko luokalle (4-5 hengen ryhmissä). Videon pituus on 2:05. Pianon ohella/sijasta voit käyttää myös tableteilla löytyviä ohjelmia, joista löytyy piano, esim. Garageband-piano. 

Tunnin aloituksen voi tehdä esim. seuraavasti: 

 1. 1. Lauletaan Satu meni saunaan
 2. 2. Lauletaan ja samalla miimisesti kädellä näytetään melodian kulku ("Satu meni saunaan" - ylöspäin ja "laittoi laukun naulaan" - alaspäin)
 3. 3. Mistä laulu lähtee? Etsikää yhdessä aloituspaikka eli C-sävelen paikka pianossa. Voit käyttää apuna pianosabluunaa (alla).
 4. 4. Tehdään videon mukana omilta paikoilta Satu meni saunaan -soittohaaste
 5. 5. Jakaudutaan 4-5 hengen ryhmiin: pianoon, mahd. sähköpianoihin tai tableteille ja tehdään videon soittohaaste uudelleen
 6. 6. Vaihdetaan soittopaikkoja niin, että kaikki pääsevät vuorollaan tabletilta instrumentille ja päinvastoin. 

Nuotit

 • Kuvionuoteista tutut värit ovat tässä pianosabluunassa apuna äänien hahmottamisessa. Printtaa ja leikkaa! Lisää kuvioinuoteista: Resonaari ja Figurenotes

Printatessa kannattaa ottaa huomioon, että valitsee asetuksista 100% tulostuksen tai todellinen koko. (Sovita/fit to page voi vääristää sabluunan suhteita, jolloin se ei sovi pianon koskettimille kuten on tarkoitus.)

Painosabluunan käyttö: 

 1. - Aseta sabluuna pianon koskettimille 
 2. - Oppilaille voi antaa tehtäväksi etsiä C-sävelen paikka. Se löytyy esimerkiksi näin: Katso pianon mustia koskettimia, ne muodostavat vuorotellen kahden tai kolmen mustan koskettimen ryhmiä. Valitse kaksi mustaa kosketinta, näistä alimmaisen mustan koskettimen molemmille puolille (valkoisille koskettimille) tulee sabluunan C ja D. 
 3. - Sabluuna on vain seitsemän sävelen mittainen. Eli se voidaan asettaa pianossa useampaan kohtaan. Matalalle, keskialueelle tai korkealle. Voit hyödyntää sitä opetuksessa muutenkin, esim. pianon tai nuottien järjestelmän hahmotuksessa.

Tehtävät

Piano palasina -videossa sukelletaan pintaa syvemmälle ja tutustutaan pianon rakenteeseen ja koneiston toimintaan. Pianon tietovisan voi tehdä joko alustuksena videolle tai videon jälkeen kertauksena.

Äänet

Palvelun ulkopuoliset linkit

Lopputuntiin pianomusiikin kuuntelua: Youtube-video The piano guys tai Chopinin Minuuttivalssi, joka nimestään huolimatta kestää esitettynä tyypillisesti puolestatoista kahteen minuuttia.

 1. Frédéric Chopin (1810 - 1849) oli puolalainen säveltäjä ja pianovirtuoosi. Hän oli yksi harvoista musiikin lapsineroista, ja lyhyen elämänsä aikana hän ehti säveltää runsaasti suosittuja pianosävellyksiä. 
Seuraaville tunneille lisää pianomateriaalia: kolmisointujen etsimistä ja niillä säestämistä.

Kommentit

Kommentoi

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida.