Kirjaudu
Tilaa palvelu
Sähköposti:
Salasana:
Salasana hukassa? Uusi salasana tästä

Resepti 9: Emma - valssi, twist, rap

Tämä kappale oli suomen ensimmäinen iskelmä vuonna 1929. Sen levytti oopperalaulaja Ture Ara. Toisen kerran se nousi suosioon rautalankaversiona Sounds-yhtyeen levyttämänä 1963.

Tunnin valmisteluaika: 5 min 
Huom! Jos rap-ohjelma AutoRap ei ole entuudestaan tuttu, kannattaa siihen varata ainakin 10-15 minuuttia tutustumisaikaa: lataa puhelimelle/tabletille sekä koekäytä muutamia kertoja. AutoRap by Smule on ladattavissa sekä iOS että Android-laitteille.Lisäksi äänitteiden kuunteluun tarvitaan Spotify-tili.

Ikätaso/vaikeustaso: helppo, sopii 6.-9. luokille

Tavoite: Ymmärtää sovituksen merkitys. Miten sama kappale voi kuulostaa erilaiselta erilaisilla soittimilla esitettynä. 

Tunnin kulku: Kunnellaan Emman kaksi versiota (Ture Ara ja The Sounds), keskustellaan versioiden erilaisuuksista ja samankaltaisuuksista. Tehdään oma versio AutoRap-ohjelmalla. Kuunnellaan näitä versioita. Lauletaan lopuksi Emma-valssi nuotin mukaisesti. Taustalla voi käyttää Spotify-versiota tai opettaja/oppilaat voivat säestää.  

Kesto: 45 min

*ei vaadi opettajalta soittotaitoa.

Opettajalle:

Iskelmä-termi

Iskelmämusiikki (kansainvälisesti saks. Schlager, "iskijä") on Keski- ja Pohjois-Euroopassa suosittu kevyen viihdemusiikin ja populaarimusiikin tyylilaji. Iskelmämusiikin luonne vaihtelee jonkin verran maittain ja on myös muuttunut ajan kuluessa. Moderniin pop-musiikkiin verrattuna se on maanläheisempää, haikeampaa, romanttisempaa ja dramaattisempaa. Iskelmämusiikki nojaa enemmän perinteisiin siinä missä moderni pop on jatkuvasti uusiutuvaa trendimusiikkia. Englanninkielinen hit juontaa juurensa samasta ajatuksesta eli aiemmin kyse ei ollut niinkään laulujen genrestä vaan niiden suosiosta.

Iskelmämusiikkia on vaikea erottaa helposti omaksuttavana musiikkina genrenä popmusiikista, sillä vaikutteita on myös rockmusiikista. Toisaalta alun perin iskelmämusiikkiin kuului olennaisena osana paritanssi, kun taas popmusiikkia voi tanssia myös yksin.

Rautalanka

Beatlesin kansainvälisestä läpimurrosta huolimatta vuosi 1963 muistetaan Suomessa nimenomaan rautalankamusiikin huippuvuonna. Pankin räjäytti Sounds-yhtye, jonka vuoden alussa julkaistu vauhdikas twist-rytminen versio Emma-valssista nousi keväällä 1963 myyntilistan kärkeen. Emman suosio käynnisti laajamittaisen hittiyritelmien tuotannon. Sen keskeisenä ajatuksena oli soittaa vanhaa kotimaista tanssimusiikkia tyylikkäästi kaiutettuina kitaraversioina. Yleensä komppina oli twist, josta oli tullut helposti tunnistettava muotirytmi jo paria vuotta aiemmin.

Videot & opetusmateriaalit

Valssi ja twist! 

Miten nämä tanssit /rytmit eroavat toisistaan? Kuunnellaan ja keskustellaan.

Kuuntelun aikana voi keskittyä esimerkiksi seuraaviin asioihin:

  1. - Millainen tunnelma on eri versioissa? Miten tunnelma eroaa kahden esimerkin välillä?
  2. - Mitä soittimia kappaleissa käytetään?
  3. - Miten rytmi eroaa kappaleiden välillä? (Tasajakoinen, kolmijakoinen) 
  4. - Miten melodia muuntui versioiden välillä? Vai pysyikö se samana? 

Nuotit

Emma-valssin nuotti ja sanat:

Tehtävät

Autorap by Smule  on puhelimeen/tabletille ladattava sovellus. Maksuttomasti saa aina kaksi rap- taustaa käyttöön. Nämä taustat vaihtuvat aika ajoin. Lisämaksusta saat lisää taustoja käyttöösi.  

Ohjelman käyttö on helppoa. Valitset ensin taustan (ne joissa lukee free! ovat ilmaisversiossa käytössä). Tämän jälkeen valitset kahdesta tavasta mieleisesi, jolla haluat räpätä.

Tapa 1: Puhu teksti ilman taustamusiikkia. Paina punaisesta äänityspainikkeesta kun olet valmis räppäämään, paina napista uudestaan kun olet valmis. Kokonaan valittavana olevaa aikaa ei tarvitse käyttää. Tämän jälkeen ohjema tekee itse lopullisen version puheestasi ja valitsemastasi taustasta. Kuuntele se! Halutessasi voit jakaa rappisi sähköpostilla tai vaikka whatsappilla. 

Tapa 2: Taustalla kuuluu valitsemasi rap-tausta. Räppää tämän päälle, voit myös halutessasi laulaa vaikka kertosäkeen.

Huom! Kannattaa keskittyä aluksi vain 1. säkeistön äänittämiseen! 

Äänet

Palvelun ulkopuoliset linkit

Kommentit

Kommentoi

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida.