Kirjaudu
Tilaa palvelu
Sähköposti:
Salasana:
Salasana hukassa? Uusi salasana tästä

Elektroninen musiikki koulussa

Lähes jokaisella on nykyään tarvittavat laitteet elektronisen musiikin keksimiseen - musiikkia kun voi tehdä melkein kaikilla älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Ja ohjelmatkaan eivät ole kalliita, osa jopa täysin ilmaiseksi ladattavissa.

Tälle sivuille on koottu ideoita elektronisen musiikin hyödyntämisestä kouluissa. Alta löytyy niin opettajan kokemuksia, kuuntelumateriaalia kuin omaa keksimistä tukevia tehtäviä. 

Videot & opetusmateriaalit

Tabletit käyttöön!

Musiikinopettaja Emmi Kleemola on juuri ottanut tabletit käyttöön musiikintunneilla ja kertoo ensikokemuksiaan laitteiden käytöstä ja toimivista ohjelmista. Esimerkkitunnilla oppilaat säveltävät neljän soinnun sointukiertoon pohjautuvan kappaleen GarageBand-ohjelmalla. Ohjeet neljän soinnun kappaleen tekemiseen löytyvät myös auki kirjoitettuna kuvien kera i-kuvakkeen alta. 

Lisäksi ohjeita oman pop-laulun tekemiseen GarageBandilla löytyy esim. tästä linkistä

Nuotit

Tehtävät

Björk: Biophilia

Björk on islantilainen laulaja-lauluntekijä, säveltäjä, näyttelijä ja tuottaja. Biophilia on hänen vuonna 2011 julkaistu albumi. Björk on kertonut albumin olevan "musiikin, luonnon ja teknologian välisen suhteen meditointia" ja albumilla käytetäänkin erityisesti kyseistä projektia varten suunniteltuja soittimia.

Biophilia Education on albumin ympärille rakennettu opetushanke. 

"Biophilia-opetushankkeen tavoitteena on innoittaa lapsia tutustumaan omaan luovuuteensa oppien samalla tuntemaan musiikkia, luontoa ja tieteitä uusien teknologioiden välityksellä. Hanke on tähän saakka ollut suunnattu pääasiassa 10 – 12 vuoden ikäisille lapsille, ja ohjelma perustuu Björkin Biophilia-musiikkisovellusjärjestelmään ja vuorovaikutteisiin opetusartefakteihin." Lue lisää >>

"Kuuntele, opi ja ryhdy luomaan":

  1. - Projekti yhdistää musiikkia, luonnontieteitä, teknologiaa ja luovuutta
  2. - Aihealueita voi käsitellä yhden oppitunnin paketista aina viikkojen tai kuukauden projekteihin
  3. - Ideaalitilanteessa projektissa on mukana musiikin ja luonnontieteiden opettaja
  4. - materiaalia voi käyttää kaikilla luokka-asteilla
  5. - Resurssit: optimaalitilanteessa käytössä tabletit, internetyhteys, musiikin ja luonnontieteen luokat. Ei ole kuitenkaan pakollista, vaan materiaalin ideoita voi toteuttaa myös pienillä resursseilla.
  6. - Koko opettajan oppaan voit lukea Biophilian kotisivuilta >>

Opetuskokonaisuuteen kuuluu olennaisesti myös Biophiliasovellus, joka on ladattavissa sekä iOS- että Android-laitteille (hinta n. 10€). Lisäksi Solstice-sovellus on erillisenä ladattavissa ilmaiseksi ainakin iOs:lle.


Music Drive-In -materiaalissa on esimerkinomaisesti nostettu kokonaisuudesta kaksi kappaletta:

  1. - Moon (Kuu) - teemana kuunkierto
  2. - Solstice (Päivänseisaus: Talvipäivänseisaus / Kesäpäivänseisaus) - teemana vuodenajat ja maapallon kiertorata

Nämä kappaleet ja niiden teemat muodostavat hyvän parin, ja lisäksi ne on mahdollista yhdistää Music Drive-In -materiaalien Planeetat-kokonaisuuteen >>

Alta löytyy Biophilia Educationin materiaalia aiheen käsittelyyn sekä Music Drive-In:in oma GarageBand-sovellus "2 tahdin looppi". Moon-kappaleessa keskeisessä roolissa oleva sekvenssi (looppi/riffi) toteutetaan GarageBandilla omaa nauhoitettua äänilähdettä käyttäen.

Äänet

Björk ja Kraftwerk ovat kumpikin elektronisen musiikin kehittäjiä ja tunnettuja esimerkkejä tälle musiikkityylille.

Kraftwerk on Saksasta kotoisin oleva yhtye, joka on vaikuttanut suuresti elektronisen musiikin kehitykseen ja suosioon. Yhtye hyödynsi ensimmäisten joukossa ja omaperäisellä tavalla monia elektronisen musiikin tuottamisessa käytettyjä tekniikoita ja laitteita, jotka ovat sittemmin levinneet laajaan käyttöön. Samoin Kraftwerkin tyyli, jossa elektroninen äänimaisema yhdistetään yksinkertaisiin tanssimusiikille tyypillisiin rytmeihin, on ollut myöhemmän konemusiikin perustavimpia innoituksen lähteitä. (Wikipedia)

Palvelun ulkopuoliset linkit

Tutustu iPadin ohjelmiin:

  1. - GarabeBand on monipuolinen musiikkiohjelma, jota voi hyvin hyödyntää musiikinopetuksessa. Puolen tunnin ohjevideon avulla ohjelman perusteet tulevat tutuksi (englanninkielinen)
     
  2. - Emmi Kleemola ja oppilaat mainitsevat videoilla myös MadPad-sovelluksen (iOS), jolla voi äänittää ja kuvata yksittäisiä ääniä ja sen jälkeen rakentaa niistä kompin. Alta löytyy esimerkki. Appin hinta 0,99 euroa. 
  3. - Smulella on myös AutoRap-sovellus (iOS ja Android), jolla voi tehdä omia rap-kappaleita helposti äänittämällä laulu/puheosuuden, ja lisäämällä siihen valmiin taustan. Sovellus on ilmainen - taustavaihtoehtoja on tosin ilmaisversiossa vain kaksi. Videolla nuorempi kisaaja näyttää, kuinka helppoa rap tällä ohjelmalla on! 

Kraftwerkin The Robots on yksi elektronisen musiikin klassikoita, sävelletty jo vuonna 1978! Katso alta live-esitys Kraftwerkin konsertista sekä saksalaiskoulun 1.luokkalaisten oma versio kappaleesta.

Kommentit

Kommentoi

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida.