Kirjaudu
Tilaa palvelu
Sähköposti:
Salasana:
Salasana hukassa? Uusi salasana tästä

Music Drive-In käyttöopastus 

 

Palvelu toimii yleisesti käytetyillä selaimilla mutta parhaan käyttökemuksen saa esimerkiksi Firefox- Chrome- tai Safari-selaimilla. 

Sivusto on käytettävissä sekä tietokoneella että tabletilla. Älypuhelimilla materiaalin osittainen käyttö on myös mahdollista, mutta osa ominaisuuksia ei ole puhelimella käytettävissä puhelimen näytön koon takia.

Tabletin käytössä huomioitavaa:

Materiaalipaketit, jotka ovat tietokoneella käytettäessä suoraan näytöllä näkyvissä, ovat mobiililaitteissa valikon alla tilan säästämiseksi. Tabletin näytöllä saat kaikki materiaalipaketit näkyviin klikkaamalla hakukentän vieressä olevaa kuvaketta, jossa on 3 valkoista viivaa. Siitä avautuu materiaalipakettivalikko, josta kaikki materiaali löytyy. Lisäksi voit käyttää myös hakutoimintoa.
 


1. Etsi materiaalia

Materiaali on järjestetty materiaalipaketteihin. Kuvakkeet kertovat minkälaisesta materiaalista on kyse:

  1. - Lyhyitä tietoiskuvideoita musiikin eri aihealueista
  2. - Monipuolisia tehtäviä aihealueittain
  3. - Kuunteluharjoituksia ja -tehtäviä
  4. - Nuotteja, komppilappuja ja koulusoittimille sopivia sovituksia
  5. - Spotify-soittolistoja
  6. - linkkejä lisämateriaaliksi aiheen käsittelyyn, myös valikoituja Youtube-linkkejä

​Voit etsiä materiaalia myös hakusanojen avulla, kirjoita kenttään esim. blues ja saat kaikki bluesiin liittyvät materiaalit listattuna. 


2. Koosta omia tuntikokonaisuuksia

Kirjautuneena voit koota materiaalit omiksi tuntikokonaisuuksiksi, esim. "Musikaali-tunti". Voit siirtää materiaalit omaan tuntivalikkoonsa ja lisätä sinne omia muistiinpanoja. Näin tunnilla on helppo avata suoraan tuntikokonaisuus, ja kaikki tarvittava materiaali on jo valmiiksi järjestettynä.

Voit lisäksi merkitä toimivia materiaalipaketteja omiin suosikkeihin.


3.Opettajalle vai oppilaalle? 

Nuotit, videot ja tehtävät on tarkoitettu sekä oppilaille että opettajille suoraan nähtäviksi. Muuta tekstiä, kuten ohjeistuksia ja lisämateriaalia opettaja voi halutessaan ja valikoiden käyttää oppilaiden kanssa. Kuuntelunäytteiden teksteissä on usein tehtävän vastaus kirjoitettuna, joten ne on tarkoitettu opettajan nähtäväksi.


4. Pienille vai isoille? 

Jokainen opettaja tuntee oppilaansa parhaiten. Joillakin on musiikkia kerran viikossa, toisilla useampi tunti viikossa. Opettaja voi itse valita ryhmälleen sopivan tasoista materiaalia.


5. Tehtävät

Osan tehtävistä voi täyttää suoraan koneelta tai ladata ja tulostaa ne oppilaille täytettäväksi. Tulostus toimii sekä värillisenä että mustavalkoisena. Suoraan koneelta täyttäminen on tehty erityisesti opettajan käyttöön, jotta tehtävän voi näyttää samanaikaisesti koko luokalle (esim. videotykin avulla). Näin voi tarkastaa vastaukset tai tehdä tehtäviä koko luokan kanssa keskustellen.

HUOM! Tehtävien toiminnallisuus vaihtelee eri internet-selaimissa. Suosittelemme selaimeksi Safaria, Firefoxia, Chromea tai Internet Exploreria. Jos esim. tekstin täytössä on ongelmia, tiedostot kannattaa ladata koneelle ja avata ne Adobe Acrobat Reader -ohjelmassa.


6. Nuotit

Komppilapuissa soinnut on laitettu laatikoihin. Neliöt visualisoivat neljäsosasykettä ja isommat laatikot tahteja. Näin hahmottaa helposti kuinka monta iskua sointu kestää ennenkuin se vaihdetaan seuraavaan. 

Sointujen värit tulevat kuvionuottien väreistä. Voit halutessasi käyttää myös värejä opetuksessa. Music Drive-In käyttää kuvionuotteja vain sävelen/soinnun sävelkorkeuden hahmottamisen tukena:

(C-punainen, D-ruskea, E-harmaa, F-sininen, G-musta, A-keltainen, H-vihreä)


Halutessaan instrumentteihin voi lisätä kuvionuottitarrat tai vastaavat itsetehdyt väritarrat. Kuvionuottitarroja voi tilata osoitteesta  www.resonaari.fi. Tarroja voi käyttää kitarassa, bassossa, pianossa ja laattasoittimissa. Lisäksi Musiikin Mestarit -kirjasarjassa on pianon koskettimille sopiva kuvionuotti"sapluuna". Se on paperista ja yhden oktaavin mittainen. Lisätietoja kuvionuoteista Resonaari.